Monday, October 8, 2012

Khasiat Buah Epal1) Mengandungi serat yang tinggi dan antioksidan seperti flavonoid,betakarotena dan fitokimia.Selain itu,ia juga mengandungi vitamin C,A dan B kompleks.

2) Kandungan agen antioksigen yang terdapat dalam epal mampu menentang radikal bebas serta dapat melambatkan proses penuaan yang menyebabkan kulit wajah cepat berkedut.Ia juga memperbaiki tekstur kulit wajah dengan memperbaharui sel-sel kulit dengan segera.Purata lebih kurang 115.82 gram yang terkandung dalam sebiji epal juga dapat melembapkan kulit yang kering.

3)Dalam pada itu,fitokimia yang di jumpai dalam epal bukan sahaja membantu menghalang salaur darah daripada tersumbat ( penting untuk menghalang sakit jantung ) malah ia juga menghalang sel kanser daripada merebak ke seluruh badan untuk keadaan tertentu. 

4) TIP PENTING!!! Jangan biarkan epal terdedah lama selepas dipotong kerana ia boleh menyebabkan antioksiden muda terbebas ke udara sebaik sahaja epal dipotong.

5) Epal yang mengandungi kandungan serat dan kalori yang tinggi penting dalam membantu proses mengawal berat badan.Serat dapat melambatkan kita dari berasa lapar manakala kalori pula dapat memberikan kita tenaga.

6) Berita baik!!!! kandungan kolestrol serta lemak tidak terdapat dalam epal.Jadi sesiapa yang hendak berdiet,epal sesuai menjadi snek terbaik untuk mengalas perut dan juga membantu menguruskan badan.

7) Membantu kesihatan sistem kardiovaskular dengan mengekalkan tahap kolestrol darah.

8)  Membantu mengekalkan berat badan.


No comments:

Post a Comment