Sunday, December 30, 2012

RUMPAI LAUT aka PURE MARINE COLLAGEN


PURE MARINE COLLAGEN :

·  Nilai-nilai nutrisi kolagen ni 10x ganda lebih tinggi dari sirip ikan yu (satu mangkuk kecil RM 300) 
·  Khasiatnya sama dengan sarang burung layang2 (RM 400 hingga ribuan ringgit) 
·  24% kolagen ni bersamaan 2 keping sarang burung layang2 
·  Kalsium 37 yang lebih tinggi daripada hati ikan PH bernilai 7.6 

KHASIATNYA PULA:
  • Terkenal untuk kecantikan kulit dan ubat diet 100% semula jadi
  • Melancarkan kitaran darah
  • Mencantikan kulit agar lebih putih dan tegang
  • Melambatkan penuaan dan melangsingkan badan
  • Iodine yang terdapat di dalamnya mampu memperbaiki fungsi kelenjar thyroid sekaligus mencegah masalah Goitre iaitu kelenjar thyroid membengkak
  • membantu menurunkan kolestrol dalam tubuh 
  • Membantu merawat gastrik.
  • Bertindak sebagai Antikulat dan Antibakteria.
  • Membantu menurunkan tekanan darah tinggi.
  • Memberi tenaga dan menguatkan sistem tubuh.
  • Membantu menstabilkan kandungan gula dalam darah.
  • Membantu merawat penyakit gout.
  • Memberi tenaga dan menguatkan sistem tubuh.
  • Menguatkan tulang dan sendi.
  • Meningkatkan sel rawan dan otot.
  • Merawat penyakit gaot.
  • Mencegah kanser
  • Merawat Anemia.
  • Menyerap lebihan garam dalam tubuh(lumpuh).
  • Melicin dan menegangkan kulit serta payu dara (anti penuaan)
  • Memulihara sel-sel kulit mati (jerawat)
  • Mempercepatkan penyembuhan luka
  • Menstabilkan kandungan gula dalam darah(kencing manis)
  • Membersihkan tubuh dari reaksi radikal bebas
  • Memberi Kekenyangan(diet).
  • Melancarkan sistem metabolisme
  • Memulihara usus kecil (sembelit)


CARA PENYEDIAAN: 
  • Basuh kolagen mentah, ramas-ramas seperti basuh beras 5-6 kali 
  • Rendam kolagen mentah yang telah dibasuh semalaman 
  • Buang air rendaman tadi dan basuh sekali lagi 5-6 kali; toskan 
  • Campur dengan 2.5 liter air kosong ke dalam periuk untuk direbus 
  • Masak dengan api yang perlahan dalam 30-45 minit. Kacau sehingga hancur. Boleh juga dicampurkan dengan gula batu atau ginseng * kalau nak buat masker jgn campur apa-apa.
  • Biarkan ia sejuk sebelum diletakkan ke dalam bekas dan disimpan dalam peti sejuk 

CARA MAKAN:
  • Waktu terbaik ambil semasa perut kosong (selepas bangun tidur – sebelum sarapan & sebelum masuk tidur) 
  • Ambil 3 sudu besar dan masukkan ke dalam gelas - lebih elok dimakan begitu saja tapi ada rasa laut sikit…kalau nak campur dalam air pun boleh ala-ala nata de coco  
  • Sebelum makan  tu baca Bismillah & Selawat  
  • Jika masak kolagen tanpa mencampurkan dengan gula batu atau ginseng, boleh juga dijadikan sebagai masker 
  • Satu bekas tu boleh makan untuk 4 minggu..collagen ni tahan lama sebab ianya anti bakteria.


SIAPA YG BOLEH MAKAN COLLAGEN NI ?
       
  • Org yang nak cantik & sihat semestinya tidak kira lelaki atau perempuan
  • Ibu mengandung - kulit baby jadi cantik (untuk kandungan 4 bulan keatas shj) 
  • Ibu rasa bertenaga & tak mudah letih
  • Ibu menyusu pun boleh juga.collagen ni tinggi mineral
  • Kanak-kanak yang berumur 2 tahun ke atas
  • Wanita selepas bersalin tidak digalakkan makan rumpai laut hingga selepas 2 bulan bersalin,anda boleh amalkan semula.

No comments:

Post a Comment